Meeuwen Makrelen Loop

Huib Hoogenraad luidt de 25e Meeuwen Makrelen Loop van start.

De 25e Meeuwen Makrelen Loop ging in1996, in de Haagse HoutrustSport op de indoor atletiekbaan van start!

Daarvoor was het evenement genaamd; Fit Ten Miles georganiseerd door de The Haque Road Runners, voor het laatst op 17 december 1995.

De vriendengroep genaamd “De Meeuwen”pakten dit op om er toch een jaarlijks terug kerend hardloop evenement van te maken. Zij wilden er een kleinschalig en vooral een gezellig evenement van maken. Geen medaille na afloop. Maar iets anders, maar wat dan wel ? Een…..makreel! De naam van de loop was geboren “Meeuwen Makrelen Loop” hoe verzin je het. Zij gingen niet de 10 Engelse Mijl over de weg maar via de Houtrustweg over het Zuiderstrand. Dit na 27 jaar gebeurt dat nog steeds!

Na een aantal jaren gingen de Houtrusthallen gesloopt worden, konden zij uitwijken naar de Scheepshelling die spontaan onderdak bood. Ook hier kwam er een eind aan, daar de sloophamer er aan zat te komen. Boeg b.v. bracht uitkomst, tot er een groot constructie werkstuk in de hal stond die niet voor de MMLoop er uit zou zijn. Zij konden uitwijken naar het Zuiderstrand theater. Maar ook deze locatie die maar tijdelijk was moesten zij verlaten. Dit jaar kon de inmiddels 25e Meeuwen Makrelen Loop terug bij Boeg B.V. op zaterdag 17 december weer van start gaan.

De inschrijving startte op 29 oktober en op 10 november was er het maximale aantal lopers al bereikt en kon er niet meer worden ingeschreven. De schaatspret kwam hun goed uit daar er uiteindelijk 675 lopers aan de start verschenen, zodat het in de hal gezellig maar niet te druk was. Tien minuten voor de start kwamen de lopers naar buiten. Jan Spek, voorzitter van de Stichting Meeuwen Makrelen Loop bedankte de sponsors en ook de groep van inmiddels 45 vrijwilligers voor hun inzet. Toen kwam hij bij het punt om de gebruikelijke yell weer met z’n allen te doen. Afgelopen twee jaar geen MMLoop en dan toch de Yell. Hij liet de keus een de lopers en zei”gaan we het doen of gaan we het doen” Keuze was snel gemaakt! Na de kreet laat je horen scandeerde iedereen uit volle borst “De Meeuwen Makrelen Loop gaat altijd door” Daarna volgde de gebruikelijke warming up door met z’n allen te gaan springen op de maat van de muziek. Bij de start wordt er altijd een (mini) kanon gebruikt. Dit jaar vond de organisatie het , gezien de spanningen in de wereld het gebruik van een kanon niet zo toepasselijk en was het alternatief een scheepsbel. Huib Hoogenraad de grote promotor van Vlaggetjesdag werd op het moment van de start gevraagd of hij de lopers wilde uitluiden. Hij was natuurlijk zeer verbaasd maar deed dit heel graag tot de laatste loper door de start was. Het weer was koud maar met een zuiden windje, dat betekent naar Monster over het Zuiderstrand waar de Vrijwillige Reddingsbrigade Monster met Simon Pronk en John van de Bruggen klaar stonden met een sportdrankje. Onderweg werden de lopers in de gaten gehouden door de Haagse vrijwillige Reddingsbrigade, op de terugweg hadden zij wind in de rug. Intro regelde het verkeer op de kruispunten. Dan kom je na 10 Engelse Mijl door de finish en wordt je opgewacht met warme erwtensoep van de Jumbo, gebakken vis van Jaczon/Jac denDulk, gebakken door Stefano/Simonis en voor mee naar huis een niet blijvende herinnering ook geleverd door de bekende rederijen en gestoomd door de frm Esser die werd overhandigt in een linnen tas met opdruk 25e Meeuwen Makrelen Loop, 10 Engelse Mijl.

De eerste twee mannen die door de finish kwamen was op een tijd van 1.2.59 en 1.3.15.

De eerste twee dames op 1.16.39 en 1.19.56

Zij kregen bij de finish van Jan Spek een diner bon overhandigd.

Na 2 uur en 15 minuten na de start was de 25e Meeuwen Makrelen Loop weer geschiedenis.

De gezelligste loop van Nederland gaat zich volgend jaar weer voorbereiden om op 16 december de 26e MMLoop te laten plaats vinden.

Met vriendelijke groet,

Jan Spek

Stichting Meeuwen Makrelen Loop

Dr. Lelykade 76a

2583 Cm Scheveningen

mob. 06-2489025Meeuwen Makrelen Loop